luni, 31 martie 2014

Este fructoza benefica pentru sanatate?

Publicat de danyrolux la 3/31/2014 10:17:00 a.m.

Organismul uman este conceput să consume o cantitate însemnată de fructe de pădure, fructe şi legume. Acestea sunt surse naturale de fructoză sau, în termeni mai generali, este vorba despre aşa numitul "zahăr din fructe". Studiile efectuate pe grupuri mari de persoane au demonstrat faptul că fructele şi legumele oferă, printre altele, şi protecţie împotriva bolilor coronariene. De asemenea, diferite tipuri de carbohidraţi (zaharuri, amidon şi fibre) pot avea influenţe asupra organismului. Comparativ cu alte tipuri de zaharuri, fructoza are un indice glicemic scăzut (IG), astfel că pancreasul nu este solicitat să elibereze o cantitate foarte mare de insulină pentru a putea fi digerată. Fructoza provenită din surse naturale, cum ar fi merele sau mierea are efecte benefice asupra sănătaţii. 

Dieta în societatea modernă
SUA a ajuns la concluzia că utilizarea fructozei (mai exact a siropului de porumb care este bogat în fructoză), care se găseşte în băuturile răcoritoare, a crescut în paralel cu excesul de greutate şi cu obezitatea. Au fost efectuate mai multe studii în care s-a investigat corelaţia dintre cele două fenomene. S-a constatat că zahărul/îndulcitorul din băuturile răcoritoare contribuie la creşterea obezităţii prin furnizarea de calorii, fără să reducă în mod corespunzător şi pofta de mâncare. Concluzia a fost că fructoza este responsabilă de creşterea gradului de obezitate din SUA.
Avem o corelaţie, dar este bine să ne facem şi o privire de ansamblu ca să nu începem să dăm vina pe tot felul de ingrediente izolate pentru problemele noastre de sănătate cauzate de viaţa modernă. Încă din anii '50, toate tipurile de produse alimentare, inclusiv carnea, produsele lactate, produsele de panificaţie, alimentele procesate şi băuturile răcoritoare au devenit disponibile pe scară largă la preţuri mai accesibile ca niciodată. Împreună cu modernizarea liniilor de fabricaţie s-a diminuat şi nevoia de efort fizic, astfel că oamenii au ajuns să consume calorii în exces în fiecare zi.  

CANTITATEA face diferenţa!
 Sunt câteva studii care au arătat că un consum foarte mare de fructoză (mai mult de 100g/zi) ar putea avea efecte negative asupra sănătaţii, însă un consum mai mic de 100g/zi este benefic. Supele şi batoanele Natural Balance conţin fructoză, care are un IG scăzut, este o sursă de carbohidraţi şi oferă produsului aromă şi textură. Ca să ajungi la un consum de 100g/zi însemnă că trebuie să consumi pe zi cel puţin 25 de porţii de supă şi 15 batoane Natural Balance. 

CONCLUZIE
Un meniu variat, consumat cu moderaţie, este esenţial atunci când vorbim despre o alimentaţie sănătoasă.


Nutriţioniştii Wellness 
Burcak Ulmer şi Elisabet Nordstrom, PhD

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Oriflame Focsani - Cristina Stefan Copyright © 2013 Design by Danyrolux